ASP.NET Web Site Yayınlama (Publish Etme)

A+
A-
ASP.NET Web Site Yayınlama (Publish Etme)

ASP.NET ile geliştirmiş olduğunuz web siteleriniz, web uygulamalarınız ve benzeri web araçlarınızı yayınlamanız için gerekli olan adımları bu yazımızda sizler için derlemeye çalışıyor olacağız. Bir web site publish etmek yani yayına almak için ihtiyacınız olan temel elemanlardan da bahsedeceğiz. Bu yazının sonunda sizler yapmış olduğunuz web sitenizi bir linkten ulaşılabilecek seviyeye getirmiş olabileceksiniz. Bir kaç işinize yarayabilecek ek bilgi de verip sizleri de bilgilendirmeye çalışacağız. Hazırsanız başlayalım.

 

ASP.NET MVC Nedir ? Nasıl Web Sitesi Geliştirilir ?

ASP.NET Microsoft tarafından geliştirilen ve Web uygulamaları geliştirmek üzere tasarlanan bir uygulama yapısıdır. Yapılan uygulamalar yine Microsoft tarafından geliştirilmiş olan IIS yani Internet Information Services aracılığı ile sanki gerçek bir web sitesi içerisinde yayınlanıyormuş gibi ön izleme alınabilir. Web sitesi geliştirimi sırasında MVC çatısı kullanmak tercihe bağlıdır ancak gelişen teknoloji dünyasında MVC her dil ve yapı içerisinde bulunuyor. Kullanmakta oldukça fayda görebileceksiniz. Peki nedir bu MVC ? MVC bir proje içerisinde Model, View ve Controller yapılarının ayrı ayrı işlenebilmesi için hazırlanmış bir mimaridir. Geliştiriciler bu yapı sayesinde sürdürülebilir bir kod yazabilmiş olurlar. Bu başlık altında sizleri çok oyalamadan asıl konumuza geri dönelim.?

Web Site Publish Ederken Nelere İhtiyaç Duyulur ?

Öncelikle publish etmek ne demek onu açıklayalım. Publish etmek projenizin local olarak çalışmasını bırakıp, tüm dünya ile paylaşacağınız bir site haline gelmesi için yapmanız gereken işlemdir. ASP.NET Visual Studio aracılığı sayesinde bu işlemleri çok kolay hale getirmiştir. Bu sayede geliştiriciler projelerini tamamladıktan sonra farklı bir uygulama aracı kullanmadan yapabiliyorlar. Ancak bu kişinin kendi seçimine bağlı olarak da değişebilir. FileZİLLA gibi  FTP  (dosya aktarım) araçlarından yararlanarak da projelerimizi sunucuya yollayabiliriz. Peki başka ne tür kavramlara ihtiyaç duyacağız ?

DOMAİN (ALAN ADI)

İlk olarak Domain kavramını inceleyelim. Domain Nedir ? Domain web projenizi ya da bir web sayfanızı tüm dünyaya açacağınız sırada, yalnızca size ait olacak şekilde benzersiz bir şekilde tanımlanan adrestir. Tarayıcılarımızın üst kısmında bulunan adres girdilerinin tamamı bir domain içerir. Bizim ihtiyacımız olan ilk elemanımız da domaindir.

HOSTING (SUNUCU)

İkinci olarak hosting kavramından bahsedelim. Hosting domain ücretlerine göre daha pahalı olan bir yapıdır. Hosting, büyüklü küçüklü şirketlerin tüm kullanıcı çeşitleri için sunucularından belirli bir yer ayırıp, kullanıcılarının web üzerinde yayınladığı projelerine storage yani bellek desteği sağlar. Hosting seçerken dikkat edilmesi gereken şeylerden bahsedelim biraz da. Kodlama yaptığınız dilin ve kullandığınız veritabanı türünün hosting tarafından destekleniyor olması(MSSQL için Windows hostingi, MYSQL için Linux hostingi gibi…), proje boyutunuzun alacağınız hosting üzerinde kapladığı alan ve hosting paketinin boyut olarak yeterli olması ve projenizin içeriğine göre mail sunucusu seçenekleri gibi bir çok farklı parametreye dikkat edilmeli.

FTP aracı (Dosyaları sunucuya aktarmak için. Örnek: FileZilla)

Visual Studio gibi programlar artık FTP aracını ortadan kaldırdı ancak Microsoft’a ait bir proje geliştrimiyorsanız (PHP gibi) bu dosyaları atarken FTP aracı kullanabilir ya da FTP’ ye Windows üzerinden erişme gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.

İhtiyaç duyacağımız temel yapı taşları hakkında kısaca fikir sahibi olduysanız artık ASP.NET MVC projesini publish etme kısmına geçebiliriz.

Publish Etme (Yayına alma)

İlk olarak sizler için örnek ve basit bir ASP.NET MVC projesi oluşturduk. Projemiz IIS server üzerinde ve local bir proje olarak çalıştırılabilir halde. Domain ve Hosting hizmetlerini herhangi bir şirketten aldığımızı varsayıyoruz. ASP.NET projemizi publish etmek için Solution Explorer ya da Türkçe adı ile Çözüm Gezgini penceresinden projemize sağ tıklama yaparak publish etme butonuna basıyoruz.

vs1

 

Daha sonra karşımıza birden fazla publish etme seçeneği barındıran bir pencere açılıyor. Bu konumuzda iki seçeneğimizden bahsedeceğiz. Birinci seçenek doğrudan sunucu ile iletişime geçerek ve sunucu FTP bilgilerini girerek dosyaları publish etme, ikinci seçenek de dosyaları bir dosyaya publish edip oradan bir FTP aracı ile hosting’ e geçirmek. Sunucu bilgilerini resimdeki gibi doldurarak publish işlemini başlatabilir ve daha sonra sunucu tarafında gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz( Veritabanı eklemek, hata modlarını değiştirmek gibi…).

 

İkinci yöntem ise projeyi bir dosyaya çıkarıp FTP aracı yardımı ile hosting kısmına geçirmek . İlk olarak projemizi publish dosyası olarak çıkaracağımız klasörü seçiyoruz. Bu adımı geçerken Visual Studio bizim için bir profil oluşturuyor. Bu profil sayesinde aynı proje üzerinde güncelleme yapıp yeni bir publish alacağınız zaman aynı klasör yoluna çıkartarak sizin için kolaylık sağlıyor.

 

Klasöre çıkarma işlemlerini yaptıktan sonraki kısımda FileZilla ile dosyalarımızı sunucuya aktarmamız gerekiyor . FileZilla uygulamamızı açtıktan sonra yukarıda kırmızı ile işaretlenen kısımlara sunucu FTP bilgilerinizi girecek ve sunucudaki dosyalarınıza erişeceksiniz. Projemizi web üzerinde çalıştırmak için publish dosyalarımızı httpdocs klasörü içine aktaracağız. Bu işlem sonunda dosyalarımız sunucu tarafına geçmiş olacak. Bundan sonraki adımlarda satın aldığımız hosting üzerinden veritabanı ekleme işlemi ve diğer isteğe bağlı detayları güncelleyerek sitemizin publish işlemini bitirmiş olacağız.

 

Sizler için ASP.NET MVC üzerinde geliştirilmiş olan bir projenin web üzerinde nasıl hayata geçirileceğini anlatmaya çalıştık. Umuyoruz ki web projenizi hayata geçirirken işinize yaracak bilgileri bu yazımız içinde bulabilirsiniz. Ayrıca mobil programlama ile uğraşmak istiyor ve mobil oyun geliştirmeye başlamak istiyorsanız sizler için Unity ile Oyun Yapımı kategorimizi incelemenizi  ve SanalKaşif Youtube sayfamızı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. MARY GAMİNG dedi ki:

    BEN GÜZEL BİR WEB SİTE YAPTIM AMA KODLAYARAK AMA ANLAMADIM NASIL YAYINLAYACAĞIMI