BAŞARIYI GETİREN UNSUR: RİSK

BAŞARIYI GETİREN UNSUR: RİSK

Bugün ki yazımızda başarı için göze almamız gereken risk unsuru ile başarıyı getirecek diğer unsurları, bu unsurların birbiri ile olan sıkı ilişkilerini tartışacağız. SanalKaşif Ailesi iyi okumalar diler.

 

Bir işe başlamadan önce plan yapmak, o işin artı ve eksi yönlerini belirlemek, az da olsa sonunu kestirebilmek ve bu sonun ne olacağına göre risk almak önem arz eder.

Bir işin sonucunun olumlu olacağı tehlike altında ise burada risk yönetimi, otokontrol, sakinlik gibi terimler ön plana çıkacaktır.

Çoğu iş de aslında risklidir. Günümüz dünyasında artık her olay ya da durum birçok değişkene bağlıdır. Sabit olan tek şey o işin başında göstereceğiniz tavır ve o işi sonuçlandırma iradesidir.

Dolayısı ile insan burada şunu sorgulamalıdır: İşin başında sahip olduğum iradem, yolda başıma gelecek tehlikelere boyun eğmeyecek kadar kuvvetli mi?

Muhtemelen “iradenin kuvveti tecrübeye bağlıdır.” Diyenler olacaktır. Tecrübe mıuhakkak iradenin derecesini tayin etmekte etkilidir. Ancak iradeyi etkileyen en önemli unsur değildir. Burada iradenin kuvvetini belirleyecek olan en önemli unsur inanmaktır. “İnanmak” kurumu ister o işin sonucunda çok zengin olacağınızı düşündüğünüz için, ister iyi bir makama yükseleceğiniz için, ister de başka hiçbir çıkar yolunuz olmadığı için yani çaresizlikten olsun, bunların hiçbir önemi yoktur. Ne sebeple olursa olsun inanın.

Hemen şunu da belirtelim ki, inanmak en önemli husus olarak karşımıza çıkar ancak tabi ki başarılı olmak için tek başına yeterli olmaz. İnanmanın yanında insanoğlu mutlaka bir çaba da ortaya koymalıdır. Bu çabanın ne şekilde ortaya koyulacağı, iradenin kuvvetine bağlı olmakla birlikte, çabanın şekli ve mahiyeti açısından alışkanlıklar da önemli rol oynayacaktır.

Alışkanlıklar tecrübe ile ilişkilidir. Daha önce farklı bir iş için çok çalışmak, o iş için konsantrasyon sağlamak, alın teri dökmek gibi şeylere tecrübe denilebilirse; siz tecrübeli ve herhangi bir işin üstesinden gelmeye alışıksınız demektir.,

Alışkanlıktan bahsetmişken belirtmeliyim ki, hayat iniş ve çıkışlarla doludur. Her zaman başarılı olunacak diye bir kural olmadığı gibi başarılar elde etmek de insana “başarı alışkanlığı” getirmez.

Başarı alışkanlığı diye bir alışkanlığın olduğunu savunan kimseler, risk almaktan korkan kimselerdir. Onlar için garanti her alanda en önemli şarttır. Ancak sırf bu başarı hırsı ve garanticilik durumu onların birçok fırsatı tepmesine ve daha büyük denizlere açılabilmelerine engel olur.

Özetle, risk durumu dışarıdan göründüğü gibi başarısızlık ile eş anlamlı değildir. Tam tersi risk başarıyı getirmektedir. Bazen bir işte başarısız olmanız, daha sonra edineceğiniz bir sürü işte size başarılar getirebilecektir.

Yeri geldiğinde başarısızlık da bir övünç ve sevinç kaynağı olabilir. İnanın, Risk alın ve sonuca gidin.

AHMET TURAN

Memleket meselelerinde inanç ve hissiyat durumunu değerlendirdiğimiz bir diğer yazımız olan Gelecek ve Memleket yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.