Biyometrik Şifreleme Nedir? Biyometrik Şifreleme Çeşitleri Nelerdir?

A+
A-
Biyometrik Şifreleme Nedir? Biyometrik Şifreleme Çeşitleri Nelerdir?

Merhabalar sevgili Sanalkaşif okuyucuları.Uzun bir aranın ardından yeni bir yazımızla karşınızdayız. Bu yazımızda şifreleme yöntemlerinden olan Biyometrik Şifreleme konusunu ele alacağız. Ama öncelikle gelin “şifreleme” teriminin genel anlamına bakalım.

Şifreleme Nedir?

Şifreleme genel anlamıyla; “bir mesajı, daha önceden oluşturulmuş olan anahtara sahip olmayan kişilerin, mesajı okuyamaması amacıyla yapılan işlem” olarak tanımlanabilir. Yani mesajın içeriğindeki bilgi, iletilmesi gereken kişiler için gizli bir bilgi değilken, üçüncü şahıslar için gizli bir bilgidir. Bu gizliliğin sağlanması da kimlik doğrulaması ile sağlanır. Bu yüzden de algoritmalar, sistemler ve yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler bilgiye dayalı, aidiyete dayalı ve biyometrik temelli olarak üç kısımda incelenebilir.

Biyometri, yaşayan organizmaların ölçümlerine verilen genel isimdir. Biyometrik kimlik ise kısaca kişinin fiziksel ve vücutsal yapısı ile oluşturulan kimliğidir. Biyometrik şifreleme öncelikli olarak modern binalarda, iş yerlerinde, yüksek güvenlik gerektiren kamu alanları ve benzeri konumlarda kullanılır.

Sanalkasif-Şifre

Biyometrik Şifreleme Nedir?

Biyometrik kimlik sistemleri, kişilerin yalnızca kendilerinde bulunabilecek olan fizyolojik ve biyolojik özelliklerini kullanarak, şifrelenmiş mesajı okuma, sisteme giriş yapma, onay verme vb. gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan sistemlerdir.

Biyometrik şifreleme sistemleri binlerce yıl öncesinden beridir kullanılmaktadır. Günümüzde de veriyi kodlama veya şifreleme, deşifre etme işlemlerinde sıklıkla kullanılan bir süreçtir. Parmak izi, retina ve iris, avuç içi izi, yüz yapısı ve ses tanıma en çok araştırılan ve geliştirilen biyometrik tanıma teknikleridir. Bu özellikler her şahsa özel olduğu için biyometrik yöntemler hırsızlık ve dolandırıcılığa biraz da olsun engel olmaya yardımcı olacaktır.

Sanalkasif-BiyometrikSifre

Bu teknolojinin temel özelliği kişi tarafından oluşturulabilen, tahmin etmesi zor ya da kolay olan ancak çalınma ihtimali her zaman bulunan şifreler yerine; çalınması zor, kaybolmayan veya yeniden oluşturulup üzerinde oynamalar yapması zor olan şifreler oluşturulmasını sağlar.

Biyometrik Ölçüler

Biyometrik sistemlerin oluşturulabilmesi için bazı ölçüler kullanılmalıdır. Günümüzde kullanılan sistemlerin neredeyse hepsinde bu ölçüler referans alınır. Bu ölçülere biyometrik ölçüler denir.
Bu ölçülerin şifrelerde kullanımı için INCITS (International Committee for Information Technology Standarts- Uluslararası Bilgi Teknolojileri Standartları Komitesi) tarafından oluşturulmuş uluslararası bir standart mevcuttur.

Biyometrik Şifreleme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Biyometrik güvenlik sistemlerinin çalışma prensibi biyometrik ve kişiye özel olarak değerlendirilen yüz, ses, parmak izi, retina, avuç içi, damar, verilerin taranarak okunmasına dayanır. Sistem kurulumu aşamasında, her bir kullanıcının veri tabanına tanımlanmak üzere enrollment adı da verilen biyometrik verileri alınır. Kişilerden alınan bu veriler, sistemin farklı bölgelerinde kullanılmak üzere yetkilendirilir. Bu yetkilendirmeler sayesinde biyometrik sistem üzerinden kişiler, yetki alanları dahilindeki bölgelere giriş iznine sahip olur.

Sanalkasif-BiyometrikSifre1

Biyometrik Şifreleme Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Biyometrik şifreleme sistemleri temel fiziksel(pasif) ve davranışsal(aktif) sistemler olarak 2 gruba ayrılır.

Fiziksel Biyometrik Şifreleme Sistemleri:

a) Parmak İzi
b) El geometrisi
c) Yüz tanıma
d) Ses tanıma
e) İris ve retina

Davranışsal Biyometrik Sistemler:

a) İmza ve Yazı dinamiği
b) Konuşma esnasındaki dudak hareketleri
c) Yürüyüş şekli

Gelin şimdi sizlerle en çok kullanılan biyometrik şifreleme yöntemlerini inceleyelim.

Parmak İzi Tanıma

Parmak izi en sık kullanılan biyometrik bilgilerden biridir. Geçmişten günümüze parmak izi tanıma sistemlerinde birçok ilerleme kaydedilmiştir. Parmak izi tanıma sistemlerinde genellikle parmakta bulunan özellik noktalarının ve bunlara ait parametrelerin karşılaştırılması esasına dayanır.

Yüz Tanıma

Yüz tanıma, kişinin yüzünü otomatik olarak algılayan ve analiz eden bilgisayar tabanlı bir güvenlik sistemidir. Yüz tanıma sisteminde, kişilerin yüzleri bir kamera ile çekilir ve analiz edilir. Sistem, gözler, burun, ağız ve çene kenarlarındaki mesafeler de dahil olmak üzere bütün yüz yapısını ölçer. Bu ölçümler bir veri tabanında saklanır ve kullanıcı kamera önüne geldiği zaman yapılacak karşılaştırmalar için kullanılır. Her yüz farklı karakteristik özelliklere sahip olduğu için karşılaştırmalarda hata payı en aza indirilmiş olur. İnsan yüzü yaklaşık 80 düğüm noktasına sahiptir. Yüz tanıma teknolojisiyle gözler arasındaki mesafe, burun genişliği, göz çukurlarının derinliği, elmacık kemiklerinin şekli, çene hattının uzunlukları vs. ölçülür. Bilgisayar yazılımları bu 80 düğüm yerine 15-20 noktaya gereksinim duyar. Uzmanlar dudaklar ve şakaklar arasındaki altın üçgene odaklanmıştır. Kilo alınsa, yaşlanmaya bağlı yüz hatları değişse, saç ve sakal uzasa ya da gözlük takılsa bile bu alan hep aynı kalır.Sanalkasif-BiyometrikSifre3

Ses Tanıma(Konuşma Tanıma)

Başlık olarak telefon klavyelerinde bulunan kelimeleri anlayan yapıya benzese de mantığı biraz daha farklı çalışır. Basit düzeyde anlatmak gerekirse, bankalar ya da diğer firmalar ile telefon görüşmesi yaparken sesli imza sistemleri ve ses ayırt etme sistemlerinin genel adıdır. Ses biyometrisi ile çalışan bir mantığı vardır. Ses biyometrisi, temel olarak bir ses imzasıdır. Bu imza her kişi için bir ses izi oluşturur. Her bir insanın ses izi, ağız ve boğazın fiziksel karakteristik özelliğine dayanarak oluşmuştur.
Bu ses izleri, sese ait 50 den fazla eşsiz fiziksel niteliği (ağız biçimi ve boyutu, geniz, telaffuzu kapsayan davranışsal faktörler, vurgulama, konuşma hızı ve aksan) analiz eden ses biyometrisi teknolojisi tarafından oluşturulur.
Bu sistem ile belirli bir metin okutularak kullanıcının sesi veri olarak alınır ve bir sonraki konuşmalarında veri tabanına bakarak karşılaştırma yaparak yapılacak olan işleme onay ya da red kararı verir.Sanalkasif-BiyometrikSifre2

İris ve Retina Tanıma

1990’ların başında geliştirilmiştir. Genelde havaalanları gibi giriş çıkış kontrol noktalarında kullanılır. Parmak izi gibi sistemlerde 60-70 referans kontrol edilirken iris taramada yaklaşık 200 referans noktası kullanılır.  Olumsuz yönlerinden bahsetmek gerekirse, gözleri görmeyen ya da göz titremesi hastalığına sahip kişilerin kimliklendirilmesi imkansızdır.

Sanalkasif-BiyometrikSifre4

Bu yazımızda siz Sanalkasif.com okurlarını biyometrik şifreleme sistemleri ve çeşitleri hakkında bilgilendirmek istedik. Şifreleme yöntemleri ile yakından ilgileniyor ve güvenli bir şifre oluşturmanın yollarını arıyorsanız Güçlü Bir Parola Oluşturmak İçin Neler Yapmalıyız? konusuna yönlendirebiliriz. İyi okumalar dileriz👀

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Pasif Adam dedi ki:

    harika bir bilgi gerçekten şifrelerimi daha dikkatli seçiyorum. Sağolun