Kariyerinizin ilk adımları için karşılaştırdık: Startup vs Kurumsal Firmalar

Kariyerinizin ilk adımları için karşılaştırdık: Startup vs Kurumsal Firmalar

Öncelikle hepinize merhabalar. Yeni yazımızda kariyerine yeni başlayan arkadaşlarımız için çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir konuyu ele alacağız. Piyasa gün geçtikçe hareketleniyor ve firmalar kendileri için en iyi olabilecek iş arkadaşlarını arıyorlar. Mümkün olduğunca kişisel gelişiminizi hızlandırmanızı ve öz geçmiş dosyasına faydalı şeyler yazabilmenizi tavsiye ediyoruz. Peki sonunda sektöre atılma, işe başlama veya staj yapma aşamasına geldiğinizde ne yapmalısınız. Kendiniz için en iyi firmayı nasıl seçmelisiniz.Kurumsal Firmaları mı yoksa Startup Firmaları mı tercih etmelisiniz ? Gelin öncelikle Startup nedir inceleyelim.

Startup Nedir ?

Amerika’ da ortaya çıkan ve dünyaya yayılan bir terimdir. Startup kelimesinin Türkçe’de karşılığı “Girişimcilik” ya da “Girişim” anlamına gelir.Hızlı büyüme için tasarımlanmış ve buna müsait, teknolojiyi sunan ve kullanan, geniş kitlelere hitap eden ve sunduğu hizmeti kullanıcıya ulaştıran, sürekliliğe sahip ve gelişmeye müsait girişim fikirlerine kısaca STARTUP  denir.

sanalkasifFB

Startup firmaların kurucuları, küçük sayılacak bir fikir ve hayal ile işe başlayıp, sonrasında yatırımcıların da desteğini alarak dünya devi haline geliyorlar. Peki kariyerine yeni başlayacak biri açısından bakıldığında, kurumsal bir firmada mı işe başlamak daha mantıklı, yoksa Startup’ta mı? Bunun en doğru cevabını verecek kişi, yine kararı alacak olandır. Fakat aradaki farkları bilmek, böyle önemli bir kararın alınmasına katkı sağlayacaktır.

Firma İçinde Yükselme İmkanlarını Kıyaslamak Gerekirse…

Terfi imkanları kurumsal firma ve Startup’lar arasındaki önemli farklardan biridir. Kurumsal firma açısından bakılacak olursa bu durum daha nettir. Alabileceğiniz terfiler, düzenli bir çalışma ile beş yıl sonra firmada nerede olacağınız aşağı yukarı bellidir. Yatay ve dikey terfi olanağınız vardır. Kurumsal firmalarda her şeyin düzeni oturduğundan, çalışanına bu tür imkanlar sunabilir.

Startup’lar için ise durum biraz daha farklıdır. Öncelikle bir Startup’ta işe başlayacak olanlar o firmanın çekirdek kadrosuna katılmış olurlar. Yani firma büyüdüğünde, siz de o firmayı bugünkü haline getiren çekirdek ekipten biri olmuş olacaksınız. Fakat kurumsal firmada olduğu şekli ile bir terfi durumuna pek rastlanmaz. Ancak bu başarılarınızın ödüllendirilmeyeceği anlamına gelmiyor. Startup’ta fark edilme, yeteneğinizi gösterme şansınız daha yüksektir.

sanalkasifStartupvsComp

Peki ya En Çok Merak Edilen Konu : Maaş 🙂

Siz ne kadar iyi olursanız alacağınız ücret doğru orantılı şekilde artacaktır. Bu da bu işin matematiği diyebiliriz. İyi bir geliştirici ya da iyi bir iş arkadaşı alacağı maaşı da kendisi belirler diyebiliriz. Ancak yine de kurumsal firma mı yoksa startup mı daha çok maaş veriyor şeklinde bir genelleme yapmak zordur. Öncelikle kurumsal firmaların belirli bir bütçeleri vardır ve istedikleri işi yeni yapmaya başlayacak bir kişiye verecekleri maaş aşağı yukarı bellidir. İşe yeni başlayan biri olarak bu konu üzerine pazarlık yapmanız biraz güçtür.

Startup’ların bütçeleri nedeni ile imkanları daha kısıtlıdır. Bütçeler yatırımcıların desteklerinden oluşur. Fakat böyle bir firmada işe başladığınızda alacağınız maaş aşağı yukarı kurumsal firmalar ile aynıdır. Hatta Startup’larda biraz daha esnektir. Maaşınız için pazarlık yapabilir, niteliklerinizden ötürü fazla maaş isteyebilirsiniz.

companySanalkasif

Gününüzün büyük bir bölümünü geçireceğiniz için düşünülmesi gerekenlerden biri de…

Evet bahsettiğimiz şey çalışma ortamı. Çalışma ortamı sizler için birinci planda olması gereken konulardan birisi olacaktır . Çünkü bazı ortamlar insanları sevdiği işten bile soğuturken, bazıları size pozitif yönde etki edecektir.

Kurumsal firmalarda çalışma ortamları genellikle resmidir. Öncelikle siz bu ortamdaki diğer insanlar ile rekabet halinde olduğunuz için, genelde bir gerginlik havası sezilebilir. Kurumsal firmalarda görebileceğiniz çalışma ortamlarına genel olarak bir ciddiyet hakimdir.

Startup’lar için ise bu neredeyse tam tersidir. Kurumsal firmanın çalışma ortamı ciddiyeti, rekabeti ve gerginliği Startup’larda genelde pek görülmez. Herkes tek bir işte, şirketi geliştirmeye odaklandığı için bir nevi birbirini destekleyen arkadaşlar arasında çalışıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Çalışma ortamı daha çok arkadaş ortamı gibidir ve herkes uygun olduğu sürece serbest kıyafet ile gelebilir. Bu durum ortamdaki gerginliği de kaldırır. Startup’ların çalışma ortamları formalden ziyade daha rahat bir havadadır.

sanalkasifCompany2

Peki ya İş Yükü ?

Startup’ları kurumsallardan ayıran büyük özelliklerden biri çalışanlarının iş yüküdür. Kurumsal firmalar uzun yıllardır piyasada olan kurumlardır. Bu nedenle zaten kimin ne iş yapacağı, ne yapması gerektiği, görev dağılımı bellidir. Kurumsal bir firmada işe başlarken sizin bir iş tanımınız bulunur ve çalıştığınız sırada bu iş tanımı dışına pek çıkmazsınız. Yani sadece kendi işleriniz ile ilgilenmeniz, bu işlerin yükünü kaldırmanız gerekir.

Startup’larda ise durum biraz daha farklıdır. Eğer böyle bir firmada işe girmişseniz, hemen her işin ucundan tutmanız gerekebilir. Çünkü böyle firmalar gelişme aşamasındadır ve genelde çok geniş bir kadroya sahip değillerdir. Bu nedenle mevcut çalışanların kendi görevleri dışında başka işlere koşmaları da istenebilir. Yani daha fazla iş yükü almanız gerekebilir.

Sanalkasif ailesi olarak sizler için kurumsal ve startup firmaların farklarını incelemeye çalıştık.Kariyerine yeni başlayacak olan arkadaşlar ya da stajyer arkadaşlar için faydalı bir yazı olacağını düşünüyoruz. Kariyerinizde şimdiden başarılar dileriz… 🙂

Dövmelere meraklı iseniz ve dövme konusunda yaratıcı fikirlere ihtiyacınız mı var ? O zaman bir önceki konumuz olan Yaratıcı Dövme Modelleri Çeşitleri konusuna buradan ulaşabilirsiniz 🙂

 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.