Bulut Teknolojisi Nedir ?

Bulut Teknolojisi Nedir ?

Bulut teknolojisi nedir ? Bu konumuzda sizler için bu sorunun cevabını anlatmaya çalışacağız. Bildiğiniz üzere günümüz dünyasında, neredeyse tüm işlemlerimizi bilgisayar ve web ortamında yapıyor, tüm verilerimizi bilgisayarlar aracılığı tutuyoruz. Dosyalar, fotoğraflar, belgeler hatta programları bile saklayabiliyoruz. Bu dosyalarla ve verilerle gerek çalışma ortamımızda gerekse normal hayatımızda çalışıyor ve onları güvende tutmaya çalışıyoruz. Ancak ihtiyaçlarımız, dosyalarımız ve verilerimiz arttıkça, bilgisayarlarımızda ya da cihazlarımızda bulunan kapasitelerimiz yetersiz gelmeye başlıyor. İşte tam bu noktada ise yardımımıza bugünün ve geleceğin teknolojisi olan “cloud” yani bulut teknolojisi devreye giriyor. Şimdi sizlerle birlikte bulut teknolojisi nedir sorusuna cevap bulmaya ve bulut teknolojisinin detaylarına inmeye çalışalım.

Bulut teknolojisi en yalın haliyle hiçbir kurulum gerektirmeyen web tabanlı uygulamalar ile işlemsel olarak kolaylık sunan online depolama hizmetidir. İnternet üzerinde barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimizin sanal bir makine üzerinde yani en çok kullanılan adıyla bulutta depolanması ile birlikte internete bağlı olduğumuz cihazımızda her lokasyon da bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlayabildiğimiz hizmetin tümüne bulut teknolojisi (cloud) adı verilmektedir. Kullanıcılara iş ve günlük yaşamlarında kolaylık sağlayan ve donanımsal engellerden de kurtaran bulut tabanlı hizmetler online yaşamın vazgeçilmez öğelerinden birisi haline geldi.

sanalkasif-bulut

Bulut Teknolojisi Avantajları Nelerdir?

Bulut teknolojisi, fiziksel olarak(sabit disklerde) sakladığımız verilerin taşınabilir hale gelmesini, hatta cihazdan bağımsız halde veriyi saklamamızı sağlar. Kişisel olarak saklanan veriler bir yana, firmalar, kurumlar, devlet daireleri ve büyük sosyal medya sitelerini göz önüne alırsak, işlenen ve kullanılan verinin büyüklüğünü hayal bile edemeyiz. Ancak bulut teknolojisi fiziksel anlamda kullanılan HDD’lerden daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve bu yedekleme üzerinde maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sağlıyor. Böylelikle daha kolay yönetilebilir, taşınabilir ve işlenebilir olan veri saklanır hale geliyor. Kullanılan bulut teknolojisinde sanallaştırma, sunucuların ve depolama cihazlarının paylaşımına ve kullanımının artmasına olanak sağlamaktadır. Var olan sanal makine üzerindeki veriler kolaylıkla farklı bir makine üzerine transfer edilebilmektedir. Bulut teknolojisinin yararlarını kısaca listelemek gerekirse:

  • Gizlilik
  • Sermaye altyapısını azaltarak maliyet tasarrufu
  • Ölçeklenebilirlik
  • Anında Güncelleme
  • Lisans maliyetlerinden tasarruf gibi maddeleri sayabiliriz.

Bulut Teknolojisi Dezavantajları Nelerdir?

Bulut sistemindeki verilerinize sadece internete bağlıyken ulaşabiliyorsunuz. Eğer bulunduğunuz ortamda internet bağlantınız yoksa verilerinize ulaşamıyorsunuz. Bir diğer önemli konu da internet hızınız. Bağlı olduğunuz internet hizmet hızı ne kadar düşükse verilerinize ulaşmanız ya da veri aktarmanız o kadar yavaş olacaktır. Ayrıca bulut sistemindeki verilerinize sizin dışınızda birilerinin ulaşmasını istemiyor iseniz güçlü bir şifre ile koruma sağlayabilirsiniz. Şifrelerinizi güçlendirmek için noktalama işaretleri ve rakamları da birlikte kullanabilirsiniz.

sanalkasifbulut2

Bulut Çeşitleri Nelerdir ?

Bulut Çeşitleri 3’e ayrılmaktadır.

  • Public Cloud (Genel Bulut)

Public Cloud uygulamalarında depolama ve diğer kaynak erişimi hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıcılara sunulur. Bu hizmetler ücretsiz veya kullanıma göre fiyatlandırılmaktadır. Genel olarak Microsoft, Google gibi genel bulut sağlayıcıları kendi altyapı kaynaklarını işler ve sadece internet üzerinden erişim sağlanır.

  • Private Cloud (Özel Bulut)

Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper — V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır. Örnek olarak devlet kuruluşları bilgi işlem ihtiyaçlarını ortak kurulan bir bulut kullanarak sağlayabilirler. Yada uluslararası bir şirket tüm dünya ülkelerinde olan şubelerinin bilgi işlem ihtiyaçlarını tek bir bulut üzerinden sürdürebilmektedir.

  • Hybrid Cloud (Melez Bulut)

Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.

 

Dünyada En Çok Kullanılan Bulut Uygulamaları Nelerdir ?

iCloud, Google Drive, SkyDrive, Dropbox, Yandex.Disk günümüzde en çok kullanılan bulut teknolojisi sistemleridir.

Yerli ve Milli Bulut Uygulaması: DivvyDrive

Yerli ve milli olarak adından söz ettiren DivvyDrive uygulaması , yerli olarak üretilen en eski bulut teknolojisi olma özelliğini taşıyor. On-prem olarak kurum ve kuruluşlara kurulabilen DivvyDrive “ülkemizin verisi ülkede kalsın” diyerek yola çıkmış ve fonksiyonel olarak da dünyaca bilinen rakiplerine yetişmiş durumda.

 

Bugün sizler için bulut teknolojisi konusuna değindik. Umuyoruz ki verilerinizi güvenli ve sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz. Sistemler ne kadar güvenli olursa olsun, veri ihlallerinin %65’i kullanıcı kaynaklı güvenlik açıklarından oluyor. Bu yüzden parolalarınızı düzenli aralıklarla yenileyin ve güçlü parolalar oluşturun diyor ve sizlere yardımcı olması adına bir Güçlü Bir Parola Oluşturmak İçin Yapmanız Gerekenler  konumuzu buraya bırakıyoruz. İyi okumalar dileriz 🙂

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.