Blockchain Nedir? Bitcoin ve Blockchain İlişkisi

A+
A-
Blockchain Nedir? Bitcoin ve Blockchain İlişkisi

Blockchain pek çok kimsenin bilmediği bir tabir olabilir. Ancak herkesin duyduğu ve Türkiye’de de adeta fırtına estiren “Bitcoin” rüzgarının temelini oluşturuyor diyebiliriz. Blockchain  kavramı Bitcoinin başarısının ve değerinin sırlarından biridir. Onlarca yıldır süren bir geçmişi var ancak kendisine haber bültenlerinde çok fazla yer bulamadı (En azından Türkiye’de ). Kripto paranın bilinen bir çok yararı olduğu kadar kusurları da var . Ancak bilinen yararlarının bir çoğunun temeli Blockchain’e  ve teknik özelliklerine atfedilebilir. Bitcoin’in karakterize özellikleri olan yüksek güvenlik seviyesi ve takip edilemiyor oluşu Blockchain sayesindedir.

Yani Bitcoin kullanıcıları Blockchain mekaniğini kullanmaya karar veren Satoshi Nakamoto’ya teşekkür etmeli diyebiliriz  🙂

(Satoshi Nakamoto : Bitcoin sisteminin yaratıcısı olarak bilinir )

blockchain-696x492

 

Blockchain (Blok Zinciri) Nedir ?

İşleyişini ve işlevselliğini anlamak için öncelikle blok zincirinin tanımıyla başlamak gerekir. Blockchain, aynı ağa ait iki kullanıcı arasındaki işlemlerin güvenli, doğrulanabilir ve kalıcı bir şekilde saklandığı bir kamu sicilidir. Veriler, birbirine hiyerarşik bir şekilde bağlı olan şifreleme blokları içine kaydedilir.Bu sonsuz bir veri bloğu zinciri yaratır . Bu da yaptığınız tüm işlemleri izlemenizi ve doğrulamanızı sağlar.

Bir Blockchain’in birincil işlevi, insanlar arasındaki işlemleri onaylamaktır. Bitcoin ile ilişkisinde ise , blockchain iki kullanıcı arasında kripto para birimini değiştirmeye hizmet eder. Ancak bu teknolojik yapının birçok olası kullanımından sadece biridir.Diğer sektörlerde blockchain, hisse ve hisse senetlerini tasdik edebilir, bir noter gibi çalışabilir , bir  online sözleşme esnasında kullanılabilir. Çevrimiçi oylamalarda da oylamanın güvenli olmasını ve oy çalmanın imkansız olmasını sağlar . Güvenli ve hızlı olması gereken tüm işlerde kullanılabilir.

blokc

Blockchain Neden Güvenlidir ?

Bunun cevabı çok kolay bir dil ile anlatılabilir. Blockchain’in en büyük avantajlarından biri de, garanti ettiği yüksek güvenlik derecesidir. Bir işlem zincir bloklarından biri içinde onaylandıktan ve kaydedildikten sonra, artık değiştirilemez . Her blok, bir önceki bloğa bağlanan bir işaretçiden, olayın gerçekte gerçekleştiği zamandan ve işlem verisini onaylayan bir zaman damgasından oluşur. Bunuda güvenilir kılan da budur.

Bu üç eleman blok taşıtın her elemanının benzersiz ve değişmez olmasını sağlar. Örneğin her hangi bir bloğun zaman damgasını değiştirmek için oluşturulacak bir talep sonraki tüm blokları değiştirir. Bunun nedeni, işaretçinin, önceki bir bloktaki verilere dayanarak oluşturulması ve gerçek bir zincirleme reaksiyonunun tetiklenmesidir. Değişikliklerin gerçekleşmesi için, ağın% 50’sinin değişimi onaylanması gerekecektir. Bu da dünya çapında milyonlarca kullanıcı arasında dağıtıldığı için olası ama neredeyse olanaksız bir işlemdir.
Blockchain, kendi değerini kanıtlamış bir teknolojidir, ancak bu onun her yerde uygulanabileceği anlamına gelmez. Blockchain inanılmaz derecede çok yönlü bir araçtır. Her biri diğerinden çok farklı endüstrilerden oluşan geniş bir yelpazeye dokunabilir.

blockAlgorithm

Blockchain Nerelerde Kullanılır ?

Büyük bir potansiyele sahiptir. Hata ve riskleri azaltarak ve bilgi aktarım sistemini basitleştirerek masrafları azaltıp, hızlı ve güvenli bir şekilde büyük miktarda veriyi kullanıma sunar. Sigorta ve finansta açıkça uygulanmaya devam edecektir, ancak bunlar teknolojinin kullanılabileceği tek yer değildir. Örneğin, bu teknolojinin herhangi bir şirketin bir ürün üretmesine yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz. Ürünün teslimatı, ödemeleri ve makbuzları için tedarikçileri ile iletişim kurabileceği otomasyon sisteminde kullanılabileceği de söylenebilir.

Bu tarz dünya çapında popüler fakat insanlarımız tarafından pek bilinmeyen merak edilen oluşumları lütfen yorumlarda belirtin.Sizler için detaylıca araştırıp size temiz ve anlaşılır şekilde aktaralım.Unutmayın bilgi ulaşılmayı bekleyen bir hazinedir.

Böyle konuları okuyup yahu adamlar nasıl yapıyor diye düşünüyorsanız bu tarz işlere temelden başlamak için  :

Programlama öğrenebilmek için yerli türkçe kaynaklar konumuza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.