ÜNLÜ DENEME YAZARI: MONTAİGNE KİMDİR?

ÜNLÜ DENEME YAZARI: MONTAİGNE KİMDİR?

Deneme yazısı denilince akıllara ilk gelen isimdir Montaigne’dir. 16, yüzyıla damga vurmuş olan Montaigne gerçekten de hayran bırakan bir yazardır. Ufuk açıcı yazıları olan bir yazardır kendisi. Fransa’nın sembollerinden biridir aynı zamanda.

Montaigne yazdığı deneme kitabı için “Ben kitabımı yaptığım kadar da kitabım beni yaptı.” Diyerek de harika bir gelişmeye söz atmıştır. Deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir. En önemli eseri Denemelerde, insanı, özellikle de kendini büyük bir açık sözlülükle inceler. Bu denemelerin bir bölümü Sabahattin Eyüboğlu tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

Michel de Montaigne’ye göre insan gerçeği öğrenmek istiyorsa kuşkuyu ilke edinmesi gerekir. Bunun içinde usunu yani aklını kullanması gerekir. Yalnız akıl ve deney yoluyla bütün gerçekler kavranamaz. Bu yüzden kesin yargılardan kaçınılmalı ve insanı gerçeklere götürecek yeni kaynaklar aranmalıdır.

Michel de Montaigne’ye göre us varlığı olan insan kendini çok beğenmiştir. Bu yüzden hep büyüklenmeyi sevmiştir. Bu özelliği insanın tüm varlıklar içinde en olumsuz varlık olmasına neden olmuştur. İnsanın kendisini büyük olarak görmesi onun için bir eksikliktir. Bu da doğasında olan bir şeydir.

Montaigne insanlarla hayvanların doğasının aslında birbirlerine benzer olduğunu ileri sürmüştür. Çünkü hayvanlarda olan duygular ve yetenekler insanlarda da vardır. Hatta bazı hayvanlar ona göre insanlardan çok daha ileri yeteneğe sahiptir.

Montaigne bu düşüncelerinin hepsini Essais yani Denemeler kitabında toplamıştır. Deneme türünün kurucusu olan Montaigne bu kitabında insan ve onun doğasını anlatmıştır. Dünyaca ünlü Fransız yazar Michel de Montaigne 1592 yılında kendi evinde ölmüştür.

Eserli okunması gereken eserler listesinde ilk sıralarda yerini alabilir. Denemeye merakı olan olmayan herkesin ilgisini çekebilecek türdendir yazıları. Montaigne genelde lise döneminde karşınıza çıkan bir yazar olsa da hayatınıza etki etmesini sağlamak sizin elinizde. Bu eserlere çoğu yerde rastlamış olabilirsiniz. Felsefi açıdan da değerli eserlerdir.

ESERLERİ:

  1. Babalar ve çocuklar
  2. Hainlere Hıyanet
  3. Kendine Acındırmak
  4. Alışkanlık
  5. Özgürlük Üstüne
  6. Aşk Üzerine
  7. Dostluk
  8. Filozoflar ve Tanrılar
  9. Montaigne: Doğruluk Kaygısı
  10. Sevenler ve Sevilenler
  11. Yalnızlık
  12. Ölüm

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.